Sign up for updates

Surfers House Extension

Surfers House Extension Surfers House Extension Jeremy Ham

FUNKarchitects P/L

Victoria Entries 2011

The extension was designed as a response to a brief provided by the client, a surfboard maker, for the addition of a second storey parent’s bedroom, retreat and bathroom to an authentic coastal holiday house. From the first architect’s sketch, the extension was designed as a sweeping curve that reflected the form of an old plywood surfboard, with a simple planning arrangement allows additional upstairs bedroom, living and bathrooms with views to the sea. A key criteria in the architectural response was the generation of interior spaces that are warm, light and generous. Sustainability, and the need for low-energy, low impact materials were inherent in the brief. The natural response, in this context was the use of wood for interior and exterior materials.

The success of the scheme relied on its materiality. Cypress pine ‘Design aClad’ rough sawn vertical board and batten cladding provided a rich textured cladding for the upper-storey walls that allowed shadow-play on the façade from the sun, ageing gracefully over time. Large-section recycled messmate beams and ironbark columns with blackbutt decking are employed with hardwood tomato stake screening to the upstairs entry deck. These materials are counterpointed by anodised aluminium windows and Zincalume window hoods.

The interior of the house uses wood features to bring warmth into the house. The upper-storey ceiling is gently curved composition of plywood sheeting with 5mm gaps backed by Zinaclume strips. This curvature of the ceiling reflects the old-style plywood surfboard concept that generated the curved Cypress outer wall. Further warmth to the interior is provided by recycled stairs and existing hardwood floorboards to the ground floor. The Surfers house successfully balances the need for a family to expand its living space in a sustainable manner, whilst contributing to the streetscape through a bold curved wall defined by it’s materiality.
Entered into:
  • Residential Class 1 Best Renovation, 2011
Banner

2011 Entries

Copyright © 2012 Timber Development Association