Sign up for updates

Narrabeen House

South facing facade as viewed from Narrabeen Lagoon. South facing facade as viewed from Narrabeen Lagoon. Simon Whitbread

Choi Ropiha Fighera

NSW & ACT Entries 2010

NARRABEEN HOUSE (UNLIKELY SUBURBAN DWELLER)

The Narrabeen House is located on the edge of Narrabeen Lagoon and is fortunate to have outlook across water to an untouched island dense with casuarinas.
By contrast, the street context is unremarkable without hint of the lagoon beyond and gives the impression of being deep in suburbia.
The house is new and replaces a former 1970s cream brick house that functioned poorly and like many other houses from the time, did little to engage with the unique environmental qualities of the lagoon.
This project sets out to re-dress the connection with the lagoon and island, but also explores the suburban qualities of the street and this dramatic contrast between the front and back of the property.
This led us to think about the project within the framework of the ‘suburban ideal’ - a framework that would allow the house to address the street as any other suburban house would, while inwardly pursuing the ideals of oasis and retreat where the water experience could be used to maximum impact - in effect, amplifying the current contrast between street and lagoon.
From the street, the house’s composition is built around the entrance, driveway and garage like any typical suburban house however the impact of these domestic elements is diffused by melding them into a singular architectural expression and form. The broad facade combined with the floating skirt detail give the house a horizontal proportion and even though the dark timber cladding gives the building a ‘stealth’ like appearance, it still withholds the drama of the lagoon beyond.
The interior is arranged according to two key planning strategies.
Firstly, a central courtyard is introduced as the principal organising element for the planning with all of the house’s key public spaces - living room, dining room, kitchen, study and pool - grouped around the courtyard to connect these spaces visually, and physically when the courtyard walls are opened up. The arrangement promotes a socially inclusive dynamic as well as extending the spatial opportunities of the house. The courtyard also has a significant environmental role bringing sun, light and air into the centre of the house.
Secondly, the planning is composed to deliberately isolate the occupant from the suburban surrounds to heighten the sense of oasis and privateness. This process begins at the street bringing visitors through a succession of exterior spaces that gradually compress and remove the street context through a composition of fences, full height screens and thresholds. The entry sequence eventually terminates at a solid doorway where the sense of intrigue peaks. Rather than entering into a hallway, one arrives into the courtyard where the full extent of the private domain, the lagoon and island is revealed and any sense of the outside world removed.
The house also has an unusual sectional arrangement driven by the requirement to elevate the interior 1.2m above ground level to safeguard against flooding.This sets up a more interesting multi-level relationship between interior and exterior living spaces. From deep within the house, it is possible to view the courtyard, swimming pool, living room, kitchen, dining room, lagoon and island in just one vista from the study.
The materiality further develops the notion of oasis with a simple calming palette of warm natural materials. Timber is the primary building material and includes stained black cypress pine cladding, clear finish tallowood cladding and external screen elements, blackbutt stairs, and rosewood window frames.
The warmth and tactile characteristics of timber are fundamental to establishing a feeling of oasis while connecting the house with the natural environment of the lagoon and island.
Entered into:
  • Residential Class 1, New Buildings (Single family dwellings/townhouses), 2010
Banner
Copyright © 2012 Timber Development Association