Sign up for updates

Eagles' Eyrie Lookout

Fragmented pavilions Fragmented pavilions Peter Whyte - photographer

1+2 Architecture & Forestry Tasmania

Tasmania Entries 2010

The Eagles Eyrie is located at Abbott’s Lookout, an 1100m high alpine ridge, running between the Styx and Tyenna Valleys on the fringe of Tasmania’s south west wilderness. The building has been designed to nestle into its ridgeline site, minimising its visual impact while enhancing the experience of breathtaking panoramic views over the surrounding mountain ranges and forests.

The design and construction process for this project was challenging at many levels. These challenges included; low budget, limited vehicular access to the site - none within 60 metres, extreme weather conditions including extreme cold, snow and very high wind speeds, and highly constrictive environmental protection requirements including a building access perimeter 1-2 metres from the building façade on all sides. Many of these have been met through the intelligent use of locally grown, sustainably harvested timbers and innovative timber construction.

The approach taken was to attempt to maximise the benefits of off-site prefabrication and to simplify as much as possible on-site assembly. Concrete pad footings and a suspended floor slab were chosen as the base structure for minimal site impact, negotiation of rocky terrain, bushfire resistance, and to create a firm and trafficable working platform upon which the composite timber superstructure and peripheral structures could be built. For this purpose a prefabricated timber wall panel system was developed. A bespoke but simple system utilising timber stud panels with interlocking vertical joints, threaded rod tie-downs and extensive ply bracing enabled manageable, lightweight panels capable of resisting extreme wind loads. Plywoods of varying grades served the dual function of wall bracing and internal finished lining.

Externally, a traditional system of rough sawn vertical boarding has been used to provide a rustic and visually recessive external cladding. The vertical batten and board system also provided the means by which pre-fab panel joints have be concealed to achieve a seamless external appearance. External timber has been treated with a grey tinted oil based preservative which will aid in maintaining its appearance as it transitions into ultimately a weathered silver grey finish.
Entered into:
  • Public or Commercial Buildings, 2010
  • Best Use Of Solid Timber Cladding, 2010
Copyright © 2012 Timber Development Association