Sign up for updates

Curl Curl House

View Toward Entry View Toward Entry Murray Fredericks

CplusC Design Construct P/L

NSW & ACT Entries 2011

Located in Sydney’s Northern Beaches, the Curl Curl House exploits the structural and aesthetic benefits of timber with stunning results.

Solid lumber, veneer panels and engineered timbers were chosen specifically for their structural performance, aesthetic appeal, and economy; responding to the congested site condition, northerly aspect, proximity to arterial roads and ocean.

The two boundary walls are tied together with laminated Veneer Lumber (LVL) beams sitting atop a spruce veneer clad central structural element, providing clear spans to the living and bedroom areas in addition to shear resistance for the entire structure. This unique design solution maximises the internal floor plate without diminishing external amenity.

Public spaces to the east are separated from private spaces to the west by central structural element. Constructed primarily of 90x45 studwork and clad with Spruce veneer this core accommodates the service and storage requirements of the home and integrates corridors that link public and private areas.

Select grade Stringybark hardwood flooring and Spotted Gum Decking introduces a variety of blonde hues to the corridors, dining, kitchen, lounge and outdoor terrace creating a feeling of warmth and welcoming.

The longitudinal division of the home is expressed externally with the metal clad butterfly roof which collects rainwater that is stored in an extensive sub floor bladder system. LVL floor joists placed at 300mm centres provide floor spans of over 4.2m accommodating these bladders.

Externally, stud frame walls are clad with Western Red Cedar shiplap boards, stained black and orientated vertically. This creates a bold, modest aesthetic which contrasts with the clear oiled Western Red Cedar doors and windows, used specifically in this application due to its light weight and durability.

A defining element in the design is the sinuous skylight that runs the length of the building and washes light down the eastern external wall. The shadow cast from the exposed LVL beams provide rhythm and interest.

The carport structure turns traditional roof framing on its head, fixing roof sheeting to the underside of the Blackbutt structure which was chosen for its aesthetic quality as well as structural and weathering properties.
Entered into:
  • Residential Class 1 New Buildings, 2011
  • Wood Veneers, 2011
Banner

2011 Entries

Copyright © 2012 Timber Development Association