Sign up for updates

Beach House @ Pt Lonsdale

View from Entry Gate View from Entry Gate Trevor Mein : MeinPhoto

studio101 architects

Victoria Entries 2010

This permanent beachside home, designed for a young family is located in an established, heavily treed native coastal environment. The rectilinear site and natural typography encouraged a simple yet highly efficient floor plan incorporating three White Cypress timber-clad pavilions that visually float above a masonry podium and are linked by a continuous Victorian Ash timber circulation spine. The eastern pavilion houses sleeping and bathing zones while the living zones are orientated to the north to maximise sun exposure and frame the elevated treed outlook.

LVL was used for the floor and roof structure on the pavilions with timber stud framed walls. The structure is wrapped in an innovative skin of White Cypress timber (with Cabot’s ‘Weathered Cedar’ stain finish) that visually folds and interlocks with the expressed concrete block work blade walls - both externally and internally. The locally sourced timber was selected for its natural durability in coastal environments and its versatility. Along with cladding, White Cypress is also featured on decks and sub-structure, fences and gates, balustrades (both internally and externally), fascia, plinths and screening.

Select Grade Victorian Ash timber hardwood flooring was specified for its hard wearing and soft colour palette, reinforcing a Mid-Century Scandinavian design aesthetic. Its light, uniform appearance reflects natural light deep into the living pavilions and throughout the circulation spine. Select joinery elements were also meticulously crafted out of the magnificent local species. In the kitchen and dining Vic Ash is visually pronounced between crisp white walls of joinery, and in the living a bespoke niche in the block work wall creates a balanced composition with the adjacent fireplace.

The White Cypress, Victorian Ash, and structural timbers are from sustainably managed forests and low VOC coatings are used throughout. Other sustainable living solutions include harvested rainwater, grey water reuse and double-glazed KDHW timber windows with Argon gas to help maintain constant indoor temperatures. The central courtyard allows the house to breathe and provides varying degrees of openness and intimacy, light and fresh air. The expert workmanship of the White Cypress and Vic Ash has significantly contributed to the appearance whilst the choice of materials and the orientation of the timber pavilions has led to a beautiful and highly sustainable result.
Entered into:
  • Residential Class 1, New Buildings (Single family dwellings/townhouses), 2010
  • Best Use Of Solid Timber Cladding, 2010
  • Best Use Of Timber Flooring, 2010
  • Best Use Of Engineered Timber Products, 2010
Banner
Copyright © 2012 Timber Development Association