Sign up for updates

Balnarring Beach House

North courtyard North courtyard Christine Francis photographer

Simon Couchman Architects

Victoria Entries 2011

This home features a variety of timber species and timber applications both inside and out. Appropriate to the coastal location, the design intends to nestle comfortably into its surroundings and provide a low maintenance, casual holiday retreat.

A series of evenly spaced, oversized recycled Jarrah sleepers set into a compacted gravel driveway lead visitors along the curved hardwood picket fence to the front entrance of the house. From there, the U-shaped plan unfolds via a plywood-clad spine wall leading to the main living areas located toward the rear of the site. A series of interconnected indoor - outdoor spaces are linked throughout, with the main courtyard central to the site.

Red Iron Bark decking extends out from large bi-fold door openings; terraced to provide casual seating and further define the outdoor spaces.

All north facing windows and doors are sheltered by broad eaves and a combination of timber and metal sunscreens. Like beached driftwood the exterior timber cladding of this house is intended to age with grace. Contrasted by slick, black metal sunshade panels, the texture of the weathered hardwood is further emphasized.

Internally the silky-soft hues of clear finished hoop pine ply against white plaster is occasionally broken by elements of black.

The majority of kitchen cabinetry is made from plywood either clear or black stained intended to appear clean and contemporary, yet retain a warm beach house character.

Steel beams and columns providing structural support for the roof above the large bi-fold doors have been ‘beefed up’ by boxing them out with plywood. Integrated pelmets conceal blinds within the structure.

Spotted Gum timber flooring has been laid in the kitchen / dining area of the house contrasting against the polished concrete floors elsewhere. While providing a warm character to the living area, the use of timber here also helps define spaces within the large open plan.
Entered into:
  • Residential Class 1 New Buildings, 2011
Banner

2011 Entries

Copyright © 2012 Timber Development Association