Sign up for updates

B House

Clare Cousins Architects

Victoria Entries 2011

Materials in their natural ‘uncoated’ state, ‘material honesty’ was a key theme explored in this project both inside and out with timber a consistent material link throughout the project.

The renovation and extension of an Edwardian house included the construction of a rear double garage structure with a studio space above. Separated by a small courtyard the studio building was conceived as a ‘windowless’ sculptural building form inspired by Alvar Alto glassware. Western red cedar vertical battened cladding was selected as an ideal cladding material for the undulating wall surface allowing the walls to curve while providing a continuous surface. The cladding battens gradually separate along the western façade to allow filtered light and screened views from within the studio while concealing the floor to ceiling glazing behind. By varying the spacing of the battens the privacy of neighbours is protected while permitting views to the courtyard below. The timber screen provides highly effective solar protection to west facing windows passively cooling the building. Western red cedar was used for its durability and natural weathering characteristics. The cladding has evenly weathered to provide a beautiful soft colour with the visual warmth of timber. Internally BB faced hoop pine plywood is exploited for its flexibility to curve around the undulating walls of the studio interior.

Timber lined eaves of the house are an extension of the feature Paulownia timber lined ceiling inside. Frameless windows were carefully detailed adjacent to timber window pelmets to enhance the continuous horizontal span of the ceiling and eave. The timber ceiling is used to define the extent of the extension even used throughout utility spaces. In contrast, timber is applied to the flooring of the original structure, engineered timber flooring by Harper Sandilands.
Timber veeners in both pale and dark stained finishes are used throughout the house providing a contrast of tones with solid timber benchtops in the pantry area.

LOSP pine fence pickets were selected for the front fence to provide a sympathetic and traditional fence to the original Edwardian building.
Entered into:
  • Residential Class 1 Best Renovation, 2011
Banner

2011 Entries

Copyright © 2012 Timber Development Association